naar RSS feeds van deze site

Websites

 

Op deze pagina ziet u websites die  iets te maken hebben met de bijzondere historie van de gracht, van het huis, het tuinhuis, de restauratie ervan en de verbondenheid met onze familiegeschiedenis.

 

 

Rose Rodrigues Pereira

 

 

Rose, een heel verre maar dierbare achterachternicht, is de bedenker van de takkenlamp van het tuinhuis. Zij is dichteres, bijzonder creatief en weet van wanten.

 • Op haar website kunt u haar iets beter leren kennen. Een takkenlamp aanvragen, kan daar natuurlijk ook! Zie wat kristal op de muur voor effect geeft in de namiddagzon.

 

Clevercopy

http://www.clevercopy.nl
 

Clevercopy, het tekstbureau van Vala van den Boomen, heeft in 2014 teksten van deze website geredigeerd en in het Engels vertaald. Dat ging snel, soepel en vaardig. Een aanrader! Zie www.clevercopy.nl

 

 

 

 

 

 

PietersBruhl.nl

 

 

De 'Tabletop" tafel in het tuinhuis wordt beschreven op de website van Ludo Pieters. Hij is speciaal voor het tuinhuis met Parelmoer-verf beschilderd. De afbeelding is ter plaatste duidelijk te zien, een google-map van de Nieuwe Keizersgracht!

 • De samenwerking tussen meubelmaker Martin Bruhl, die  tafels op maat maakt en Ludo Pieters die tafelbladen beschildert, zorgt voor inventieve meubels. De tafels zijn mooi, bijzonder praktisch en elk exemplaar is uniek!  

 

 

Servies
 

Servies In het tuinhuis gebruiken we keramiek van o.a. Corien Ridderikhoff en anderen. Er zijn vele soorten kopjes, schalen, hele serviezen en we zijn dan ook heel zuinig met al dat moois.

 

 

Grachten van Amsterdam

Het Tuinhuis aan de Gracht met verhaal, lees dit boek.
 

Het prachtige boek De Grachten van Amsterdam heeft ook de informatie over het tuinhuis, Nieuwe Keizersgracht 20 opgenomen.

Zelfs in de beschrijving van het boek bij de presentatie werd het tuinhuis genoemd, vanwege de mogelijke loofhut-geschiedenis.

Ook wordt in het boek geschreven over de relatie van de Portugese jood Pereyra,  met de bekende boekdrukker Menasseh Ben Israel. Pereyra is degene die het perceel kocht waarop het Tuinhuis in 1734 werd gebouwd. Extra bijzonder dat iemand met deze naam ook nu weer op dit adres woont!

 

schaduwkade.nl

 

 

Over de Nieuwe Keizersgracht, Amsterdam. Deze website gaat over de geschiedenis en over het bewoners-initiatief dat startte in 2010 en toewerkt naar het herdenken van het grote aantal vermoorde bewoners van deze gracht, d.m.v. een gedenk-kade.

 • De stippenkaart, waarop te zien is waar in 1941 joden woonden in Amsterdam.

 

 

 

Joods Monument


 

De initiatiefnemer van de site is prof. Isaac (Ies) Lipschits. Hij wilde d.m.v. deze website de meer dan honderdduizend joodse slachtoffers van de sjoa in Nederland weer een naam geven. Deze site is verplichte kost voor iedereen die zich in WOII verdiept.

 • Deze website geeft enorm veel informatie over de joodse slachtoffers van de Nazi's en was een van de belangrijkste bronnen voor ons onderzoek.

Esnoga

 

Eind 16e eeuw kwamen nakomelingen van de slachtoffers van de inquisitie naar Amsterdam. De Nederlanden voerden toen een vrijheidsoorlog tegen Spanje; de benaming "Portugese Israëlieten" is waarschijnlijk ontstaan om iedere vereenzelviging met de Spaanse vijand te voorkomen.

 • Op 12 december 1670 werd het bouwterrein voor de huidige synagoge (Esnoga of Snoge genoemd) gekocht; Op 10 Menachem 5435 (2 augustus 1675) werd de Esnoga feestelijk ingewijd.
  Op de foto de vrouwengalerij. 

 

Browserbeest©

BBB
 

Bureau Browserbeest(BBB), opgericht in 2003 door Els de Jong en Suzanne Rodrigues Pereira heeft steeds nauw samengewerkt metbisc.nl, waardoor veel mooie websites, in toenemende mate door de eigenaren geheel zelf te onderhouden zijn.

 • De samenwerking tussen Browserbeest en Tuinhuis aan de gracht is nog steeds vruchtbaar en interessant.

 

 

 

www.harmkehienekamp.nl

 

Harmke Hienekamp heeft het drukwerk voor Tuinhuis aan de Gracht verzorgd. Graag beveel ik haar aan.

 • Op haar website is een deel van haar werk te zien als grafisch ontwerpster. Met haar partner, die het drukwerk begeleid, (Pandora drukwerk) is het ook goed samenwerken.

 

 

 

 

olijfmetperen.nl

 

Over de Rodrigues Pereira's en de Jessurun d'Oliveira's. Hiernaast een voorbeeld van wat u op deze website kunt zien en lezen.

 • De promotie van Elsa d'Oliveira in 1942, de laatste joodse vrouw die promoveerde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. 
 • 27 mei 2015 promoveerde de historicus Jaap Cohen op 'De onontkoombare afkomst van Eli d'Oliveira'. Een bijzonder boek dat onze familiegeschiedenis koppelde aan de geschiedenis van de Portugese joden in Amsterdam, gedurende de laatste drie eeuwen.

 

Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

 

Bij de stadsuitlegging van het tweede deel van de grachtengordel in 1663 werd bij ‘keur’ of wet bepaald dat men achterin de tuin over de gehele breedte van het perceel een ‘speelhuis’ mocht bouwen van maximaal 12 voet (3,4 m) hoog en 15 voet (4,25 m) diep

 • Lees het hele artikel dat verscheen in het blad van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.Restauratiefonds

Tijdens een van de Open Tuinen weekenden komen er veel bezoekers
 

Bij de website van het Restauratiefonds staat het tuinhuis als het kleinste monumentje opgenomen tussen de grote reuzen.
Zie bij Restauratiefonds