naar RSS feeds van deze site

DE GRACHT

Nieuwe grachten van Amsterdam, 17e eeuw.

 

HET HUIS

gebouwd in 1734

 

HET TUINHUIS

Portugees joodse oorsprong?

 

BEWONERS

achtergronden

HET HUIS


Nieuwe Keizersgracht 20, mei 2011

 

In 1670 kocht Francisco Pereyra het perceel waarop later het huis dat nu nummer 20 is, werd gebouwd in 1734, door Jacobus van der Does. Het feit dat wij tweeëneenhalve eeuw later op een perceel van een mogelijk verre voorvader wonen, is het begin van een reeks toevalstreffers.


Verbouwingen

In de loop van de eeuwen is binnen het huis en aan de achterkant veel verbouwd en verbeterd. Eén van de opvallende kenmerken van dit soort grachtenhuizen is dat ze in de loop van de tijd zijn vergroot met achterhuizen. Soms zijn die verdieping voor verdieping gebouwd, totdat ze, misschien pas in de vorige eeuw, de huidige hoogte bereikten. 

In 1929 was de familie Tafelkruijer eigenaar en bewoner. Zij hebben achterin op de beletage huis een kleine kamer met glazen dak aangebouwd. Vanuit die serre liep een trap naar de tuin. De ruimte onder de serre bevatte alleen de constructie om de serre 'te tillen'. Enkele jaren later, 1935, is een bijkeuken onder de serre gebouwd.


Sinds 1978, toen wij het huis betrokken, is er uiteraard ook het een en ander gebeurd. Keukens, toiletten en interne trappen zijn in de tachtiger jaren aangepast aan onze moderne wensen. In het pand zijn nog veel oude elementen overgebleven, zoals plafonds en deuren met mooie profielen.

Sinds 2011 is het tuinhuis toegevoegd aan de historie van het huis. Volgens de regels der kunst van het restaureren, is daarvoor het allerbeste materiaal gebruikt. De kleuren, zoals het donkere blauw van de deuren, zijn zo authentiek mogelijk hersteld.